4 mai 2007

La început de drum

Cardinalul Iuliu HossuUn călător chibzuit înainte de a se porni la un drum lung îşi pune o sumedenie de întrebări legate de scopul călătoriei, de mijloacele pe care le are la dispoziţie, de ce lasă în urma sa, de ce va găsi pe drum şi acolo unde doreşte să ajungă. El ştie doar scopul călătoriei şi ce lasă în urma sa. Neputinţele drumului şi pericolele care îl pot pândi la ori ce pas el nu le ştie. Cu toate acestea, el se pregăteşte cât poate mai bine ca să le înfrunte. Precum un călător priceput care se pregăteşte pentru un drum lung şi anevoios, şi noi, cei din redacţia Revistei electronice greco-catolice Credinţa noastră, viaţa noastră, încercăm nu numai să ne punem nişte simple întrebări, ci căutăm ca prin răspunsurile pe care le-am găsit, să ne pregătim această aventură a drumului cât mai temeinic. Dar haideţi mai bine să rememorăm câteva momente hotărâtoare pentru apariţia revistei.

De unde a pornit această aventură a revistei Credinţa noastră, viaţa noastră? Într-o discuţie avută pe un forum de pe internet, unul dintre participanţi a semnalat faptul că în lumea internetului românesc lipseşte încă o revistă strict electronică greco-catolică. Semnalarea aceasta a fost privită de mulţi dintre cei care luau parte la discuţie ca şi un neajuns al revistelor eparhiale existente. Nimeni din redacţia noastră nu crede ca o astfel de remarcă ar fi suficientă pentru a pune bazele unei noi reviste. Limitele sau lipsurile revistelor eparhiale existente s-ar putea colmata ori completa mult mai rapid şi mai ieftin printr-un sprijin informatic punctual şi direct decât printr-o coagulare de forţe într-un nou proiect. Discuţia de pe forum s-a prelungit de-a lungul unor întâlniri personale pe care cei din redacţie le-au avut cu mai multe persoane implicate activ în viaţa Bisericii. Unele persoane şi-au manifestat interesul pentru această idee, dar au fost şi altele care nu considerau necesar acest nou proiect. Cei din urmă susţineau că ar fi mai bine să se colaboreze la proiectele deja existente pentru a nu ne dispersa energiile în mai multe direcţii. Atât unora cât şi altora le-am cerut să-i dea o şansă proiectului nostru, lucru pe care ne permitem să vi-l cerem şi vouă, cititorii acestor rânduri.

O altă caracteristică a revistei este diversitatea celor care colaborează la ea. Nu mai e vorba de un mic grup de credincioşi sau de preoţi dintr-un protopopiat ori dintr-o eparhie. Deja grupul celor care formează redacţia acestei reviste reprezintă aproape toate eparhiile Bisericii noastre. Sperăm însă ca viitorii noştri colaboratori să fie din toate cele şase eparhii.

Ce îşi propune revista electronica greco-catolică Credinţa noastră, viaţa noastră? Să ia cât mai în serios cu putinţă cuvintele programatice ale cardinalului Iuliu Hossu “credinţa noastră este viaţa noastră”, cuvinte care de fapt se şi regăsesc în titlul revistei şi să le pună în practică. Cum se va face acest lucru? În primul rând prin calitatea materialelor pe care dorim să vi le propunem. Suntem conştienţi că suntem la început de drum şi că unii dintre colaboratorii revistei sunt chiar la primele lor articole, dar acest lucru nu ne împiedică să fim exigenţi în ceea ce facem spre folosul cititorilor noştri şi al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice. În al doilea rând, Revista se doreşte a fi un loc care să reflecte atât trecutul Bisericii noastre cât şi prezentul ei, un loc în care Tradiţia Bisericii, liturghia, spiritualitatea să se întrepătrundă în mod spontan cu grijile şi bucuriile vieţii cotidiene.

Cardinalul Iuliu HossuPoate că o etichetă de “revistă” pusă unei colecţii de câteva articole, a unei prezentări de asociaţii sau de ordin călugăresc, şi a recenzării sau a prezentării a două titluri de carte, una apărută în România şi alta ieşită în străinătate, vi s-ar părea puţin cam mult. Şi poate, pe bună dreptate, este într-un fel prea mult! Însă nu uitaţi că mediul revistei noastre este internetul, deci nu o judecaţi în termenii unei reviste tipărite.

Având în vedere că lectura de pe suportul electronic este mult mai obositoare decât lectura unei reviste normale, din această cauză articolele nu vor fi foarte extinse. Ne străduim să comunicăm scurt şi la obiect, fără să evităm chiar adresările la persoana întâi. Nu vrem să propunem o serie de articole pur ştiinţifice, deoarece acest tip de articole este abordat de revistele greco-catolice consacrate. Dorim o abordare cât mai simplă, de la om la om, de la suflet la suflet şi nu formulări sofisticate; cuvinte simple, dar care pot transmite lucruri profunde şi în acelaşi timp să dea un răspuns frământărilor noastre cotidiene.

Acestea fiind spuse vă invităm să lecturaţi articolele din acest număr. Daţi-vă sentinţa doar după ce aţi citit şi ultimul rând. Dacă consideraţi că ceea ce este scris merită interesul dumneavoastră atunci vă invităm să răsfoiţi şi articolele numărului viitor.

Niciun comentariu: